ISO 19011 is dé richtlijn voor intern auditen (2024)

U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Bezoek daarom onze site met een andere browser

Ga naar de inhoud

Toggle Nav Toggle Nav

  • Log in

Toggle Nav

Sluiten

Talen ISO 19011 is dé richtlijn voor intern auditen (2)NL

  • Talen ISO 19011 is dé richtlijn voor intern auditen (3)NL
  • EN

Taal

ISO 19011 is dé richtlijn voor intern auditen (5)NL

  • EN

Zoek

Aan de slag met ISO 19011 de richtlijn voor intern auditen

  • Home
  • Managementsystemen
  • Auditing

ISO 19011, dé richtlijn voor intern auditen

ISO 19011 is hét wereldwijde referentiedocument voor intern auditen. Audits zijn een belangrijk instrument om het functioneren van organisaties te beoordelen. Om het beste uit een managementsysteem te halen en om voor continue verbetering te zorgen, is het goed om regelmatig audits uit te voeren. Wanneer u, net als veel andere organisaties een managementsysteem toepast dat aan verschillende normen moet voldoen, stelt dat speciale eisen aan de interne audits.

ISO 19011 is dé richtlijn voor intern auditen

ISO 19011 biedt richtlijnen voor het uitvoeren van audits van managementsystemen, zoals de principes van het uitvoeren van audits, het managen van een auditprogramma, het uitvoeren van audits van managementsystemen, en richtlijnen voor het beoordelen van de competentie van de personen die bij het auditproces betrokken zijn. Audits zijn een belangrijk instrument om het functioneren van organisaties te beoordelen. Ze vormen een onmisbaar onderdeel van managementsystemen en zijn een belangrijke bron van informatie voor de directie om te beoordelen of doelstellingen worden gerealiseerd en op welke wijze de prestaties kunnen worden verbeterd.De norm zorgt ervoor dat inspecteurs betrouwbare informatie aanleveren waardoor meerjarenprogramma’s kunnen worden ontwikkeld. Hiermee krijgt de eigenaar/beheerder input voor zijn beleid en kan zo ook richting geven aan het stellen van prioriteiten voor herstel van gebreken. Zo is er grip op de technische toestand, de risico’s en kosten op korte en lange termijn.

Direct bestellen

De managementsystemen waarop ISO 19011 van toepassing is, zijn te vinden in de sectoren kwaliteit, (voedsel)veiligheid en beveiliging, gezondheidszorg, milieu en energie, industrie, assetmanagement, energiemanagement, dienstverlening en informatiebeveiliging.

Werk ook mee aan goede afspraken voor auditing

Praat mee in de normcommissie Auditing

Ontdek de mogelijkheden

ISO 19011 is dé richtlijn voor intern auditen (7)

Thamar ZijlstraConsultant NEN

Meer weten over de normcommissie auditing

Belangrijke normen

NEN-EN-ISO 19011:2018 nl

Richtlijnen voor het uitvoeren van audits van managementsystemen

De internationale norm ISO 19011 'Richtlijnen voor het uitvoeren van audits van managementsystemen' geeft richtlijnen voor het opzetten van een intern auditprogramma, het uitvoeren en rapporteren van audits en competentie-eisen voor auditoren.

Audits zijn een belangrijk instrument om het functioneren van organisaties te beoordelen. Ze vormen een onmisbaar onderdeel van managementsystemen. Audits zijn een belangrijke bron van informatie voor de directie om te beoordelen of doelstellingen worden gerealiseerd en op welke wijze de prestaties kunnen worden verbeterd.

Praktijkgids

Auditing - Aan de slag met ISO 19011

De praktijkgids ‘Auditing - Aan de slag met ISO 19011’ biedt handvatten om met ISO 19011 aan de slag te gaan. Alle elementen van goed en doeltreffend auditen komen aan bod: de principes van auditing, het auditprogramma, de compententie van auditoren en alles wat komt kijken bij het uitvoeren van een audit. Ook besteedt de gids ruim aandacht aan het nieuwe principe van risicogebaseerd auditen: het voorbereiden en uitvoeren van audits met een focus op belangrijkste risico’s voor een organisatie bij het bereiken van haar doelstellingen.

Bekijk publicatie

Leer alles over auditen volgens ISO 19011

Cedeo* erkend

Dicht bij de bron

Trainingen door experts

Wat is een managementsysteem?

Een managementsysteem is een samenhangende set van praktische afspraken die ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie datgene doet wat nodig is om de strategie, doelstellingen en prestaties te realiseren. Daarom heeft elke organisatie eenvorm van een managementsysteem (meestal aangeduid als ‘de bedrijfsvoering’), hoe informeel ook.Voor aandachtsgebieden die belangrijk zijn voor bepaalde stakeholders van een organisatie (zoals klanten, overheden, eigen werknemers), zijn delen van het managementsysteem steeds vaker geformaliseerd. Dat wil zeggen dat ze voldoen aan eisen die in normen zijn vastgelegd. Dit kan zijn op het gebied van kwaliteit (ISO 9001), maar ook op het gebied van bijvoorbeeld milieu (ISO 14001), gezond en veilig werken (ISO 45001) en informatiebeveiliging (ISO 27001).

Meer over managementsystemen

Wat is een audit?

Volgens de definitie is een audit een systematisch, onafhankelijk en gedocumenteerd proces. Een proces is een serie samenhangende activiteiten die moeten leiden tot een concreet resultaat. Dat resultaat is in het geval van de audit een oordeel of het onderzochte onderwerp voldoet aan de daaraan gestelde eisen.Een audit is een proces waarbij objectief wordt gekeken naar gemaakte afspraken en de werking ervan in de praktijk.

Wat is de relatie van risico’s met managementsystemen en audits?

Een managementsysteem is een hulpmiddel is om strategie, doelstellingen en prestaties op een bepaald gebied te realiseren. Dat betekent dat het managementsysteem zich richt op de beheersing van risico’s die verbonden zijn met die doelstellingen.Met ISO 45001, bijvoorbeeld, worden arbeidsveiligheidsrisico’s gemanaged en met ISO 14001 milieurisico’s. Audits zijn het instrument om objectief te beoordelen of dat risicomanagement goed functioneert en doeltreffend is.

Het laatste nieuws

Meer nieuws Managementsytemen »

  • Event over bewust en veilig en gezond werken

    11 april 2024

    Op 4 juni 2024 vindt in Amersfoort het Safety Culture Ladder (SCL) event plaats ‘Samen bewust veilig en gezond werken’. De Safety Culture Ladder i...

    • Bouw
    • Consumentenzaken
    • Elektrotechniek
    • Installatie
    • ICT
    • Managementsystemen
    • Medische Hulpmiddelen
    • Milieu
    • Security
  • Nieuws

    Training ‘ISO/IEC 42001: de norm verklaard’ helpt bij inzet AI

    5 maart 2024

    Artificiële intelligentie (AI) is misschien wel hèt woord van 2023. En zeer waarschijnlijk is de term ook de komende jaren niet meer weg te denken o...

    • ICT
    • Managementsystemen
  • Nieuws

    13 februari 2024

    Uitleg en advies verdiepende RI&E PBMPersoonlijke beschermingsmiddelen zijn belangrijk om medewerkers op de werkvloer te beschermen. Als ze deel u...

    • PBM - Persoonlijke beschermingsmiddelen
    • Managementsystemen

Gratis Managementsystemenmail

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en actueel nieuws over normen voor ISO-managementsystemen

Komende evenementen

Komende trainingen

Scroll to top

ISO 19011 is dé richtlijn voor intern auditen (2024)

FAQs

Is ISO 19011 auditable? ›

No, ISO 19011 provides guidance but does not itself lead to certification. It supports auditing for standards like ISO 9001 and ISO 14001 which can be certified.

What is ISO 19011 provides guidelines for conducting internal audits? ›

ISO 19011 is defined as the standard that sets forth guidelines for auditing management systems. The standard contains guidance on managing an audit program, the principles of auditing, and the evaluation of individuals responsible for managing the audit programs.

What are the ISO standards for internal audit? ›

ISO 9001 defines an internal audit as the “systematic, independent and documented process for obtaining audit evidence and evaluating it objectively to determine the extent to which audit criteria are fulfilled.”

What are the 7 principles of auditing ISO 19011? ›

The document outlines 7 principles of auditing management systems: integrity and fair presentation as foundations of professionalism; due professional care through diligence and judgement; confidentiality through security of information; independence as the basis for impartiality and objective conclusions; an evidence- ...

What is the difference between ISO 19011 and ISO 9001? ›

What is the purpose of ISO 9001 and ISO 19011? Both standards aim at building an effective management system that helps organizations maintain quality services and products. While ISO 19011 focuses on management systems in general, ISO 9001 focuses specifically on quality management systems.

What is ISO audit requirements? ›

An ISO audit checklist should be developed taking into account: Audit Scope and Depth. Relevant ISO standards, regulatory, customer and internal requirements (e.g., ISO 9001:2015, ISO 13485:2016, US FDA, GMP, etc.) Defined audit plan and criteria.

What is the 19011 audit plan? ›

Purpose. ISO 19011 establishes benchmarks for a standardized and well-functioning audit system. It provides them with a solid framework to build their processes from, both for auditing management systems and establishing audit programs.

What is audit objective in ISO 19011? ›

The objective of the ISO 19011 standard is to help organizations carry out effective audits of management systems. It provides a framework for the audit process, including the principles of auditing, planning and conducting audits, and communicating and monitoring audit results.

What are the two characteristics of a good auditor as per ISO 19011? ›

ISO 19011 Principles of Auditing
  • Integrity: Auditors are competent to conduct audits professionally, ethically and responsibly. ...
  • Fair Presentation: Report accurately and truthfully. ...
  • Due Professional care: Apply diligence and exercise sound judgment.
Jun 17, 2020

What is the difference between ISO audit and internal audit? ›

Depending on the audit type, an ISO audit can be conducted onsite or remotely. An internal audit can be carried out by the organization as a self-audit, and can be conducted onsite or remotely. Some external audits can also be conducted remotely.

What is ISO 19011 2011 guidelines for auditing? ›

ISO 19011:2011 provides guidance on auditing management systems, including the principles of auditing, managing an audit programme and conducting management system audits, as well as guidance on the evaluation of competence of individuals involved in the audit process, including the person managing the audit programme, ...

Which clause in ISO 19011 describes the requirements for conducting an audit? ›

Clause 6 provides guidance on planning and conducting an audit of a management system. Clause 7 provides guidance relating to the competence and evaluation of management system auditors and audit teams.

What is the difference between internal and external audit? ›

Though often confused or conflated, external and internal audits serve two different purposes. External audits are independent assessments of a company's financial information and records, while internal audits review a company's operations and processes.

What makes an auditor independent? ›

Auditor independence—a principle applicable to both internal and external audits and auditors—means that the individuals who conduct audits and the organizations they represent have no financial interest in and are otherwise free from conflicts of interest regarding the organizations they audit so as to remain ...

What are the basic reasons for conducting internal audits? ›

5 Reasons Why Internal Audits are Important
  • Provides objective insight.
  • Improves efficiency of operations.
  • Evaluates risks and protects assets.
  • Assesses organizational controls.
  • Ensures legal compliance.
Dec 20, 2023

Is ISO a third party audit? ›

The most common form of third-party audits is one that is conducted to assess the degree of conformity to International Standards (ISO). These audits are also known as 'Certification Audits' because once the conformity is confirmed the Certification Body that conducted the audit then issues the relevant Certificate.

What is the ISO standard for security audit? ›

An ISO 27001 audit involves a competent and objective auditor reviewing: The ISMS or elements of it and testing that it meets the standard's requirements, The organisation's own information requirements, objectives for the ISMS, That the policies, processes, and other controls are practical and efficient.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5968

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.